Wat zijn de effecten van laat opblijven en de hele dag slapen voor het lichaam?


Volgens schattingen krijgt bijna 35% van de volwassenen 's nachts geen zes uur slaap. Velen werken zelfs de hele nacht door en slaan een nachtrust volledig over, wat resulteert in de opeenhoping van slaapschuld, die het lichaam op verschillende manieren beïnvloedt, waaronder nadelige effecten op het immuunsysteem, het uiterlijk en de hersenfunctie.

Gezwollen ogen en donkere kringen, hunkeren naar en hongergevoel dat kan leiden tot zwaarlijvigheid, slechte focus op taken op het werk of thuis, frequente infecties als gevolg van slechte immuniteit zijn enkele van de manieren waarop ons lichaam wordt beïnvloed door gebrek aan slaap.

Waarom zouden we moeten slapen?
De gemiddelde volwassene heeft elke dag 6 tot 8 uur slaap nodig voor een optimale gezondheid en functie, aangezien onderzoek aantoont dat slaap je lichaam oplaadt en nieuwe energie geeft. Uit onderzoek blijkt echter dat meer dan 60% van de volwassenen deze aanbevolen slaapuren nog steeds niet hebben.

Ons lichaam roept slaap op door de circulerende niveaus van de neurotransmitter adenosine te verhogen en door signalen van onze circadiane klok te gebruiken, die onze dagelijkse ritmes regelt. Deze twee systemen werken samen om de beste slaaptijd voor ons vast te stellen. De meesten van ons bereiken piek "slaperig" niveaus tussen 12.00 uur en 06.00 uur en 14.00 uur tot 16.00 uur.

Gebrek aan slaap heeft een impact op zowel het lichaam als de geest. Onze circadiane klok regelt onze lichaamsfuncties, waaronder schommelingen in bloeddruk, lichaamstemperatuur en niveaus van verschillende hormonen en spijsverteringsenzymen. In een studie van de Universiteit van Chicago naar slaapgebrek bij mensen, ondervonden vrijwilligers die slechts ongeveer 4 uur per nacht sliepen gedurende 6 opeenvolgende dagen een verhoogde bloeddruk, verhoogd stresshormoon, cortisol, niveaus, en resulteerden in verlaagde niveaus van antilichamen tegen het griepvaccin. Ze vertonen ook tekenen van insulineresistentie, een voorloper van diabetes type 2.

Gebrek aan slaap veroorzaakt ook prikkelbaarheid en vermoeidheid en schaadt het geheugen en de focus, wat resulteert in een verminderde reactietijd, beoordelingsvermogen en gezichtsvermogen. Hoe meer slaap u verschuldigd bent, hoe groter de nadelige gezondheidseffecten, zoals gewichtstoename, hartaandoeningen, diabetes en zelfs een beroerte.

Verbeter de effecten van slaapgebrek
Volwassenen die tijdens de werkweek niet de aanbevolen uren slapen, moeten zich concentreren op het inhalen in het weekend. Voldoende slaap is net zo belangrijk als voeding en lichaamsbeweging voor een gezond leven.

Het afbetalen van een slaapschuld kan een uitdaging zijn voor mensen met drukke schema's, maar het toevoegen van een paar extra uren slaap per nacht de volgende week kan een lange weg gaan.

Het kan weken of zelfs maanden duren voordat de nadelige gevolgen van slaapgebrek volledig zijn verholpen, maar het is uiterst belangrijk dat u een paar dagen per week met de wekker uit naar bed gaat en verfrist en ontspannen wakker wordt. Even belangrijk is het vermijden van een terugkeer naar een nieuwe schuldencyclus. Houd rekening met uw slaapbehoeften in uw schema en plan uw dag en nacht dienovereenkomstig.

Belangrijke punten om te onthouden

Siësta
Kies het juiste moment - Een dutje doen op het verkeerde moment kan uw gebruikelijke slaapschema verstoren. Het beste dutje gedurende de dag is na de lunch, wanneer het energieniveau van het lichaam begint te dalen.

Houd het kort - Zorg ervoor dat u overdag alleen korte dutjes van 20 tot 30 minuten doet. Dutjes die tot een uur of langer duren, kunnen ervoor zorgen dat u 's nachts moeite heeft met slapen.

Kies de juiste plek – Plan je snooze goed door een comfortabele, goed verlichte kamer te kiezen met minimaal geluid.

S nachts slapen
Beperk de inname van cafeïne – Te veel cafeïne consumeren na de middag kan je 's nachts alert maken en een goede nachtrust verstoren

Actief - Sport regelmatig, zodat je moe bent als je naar bed gaat
Verminder stimulatie - laat uw hersenen afsluiten door telefoons en computers voor het slapengaan (minstens een uur voor) het slapengaan uit te zetten. Als u een mobiele telefoon moet gebruiken, schakelt u de achtergrondverlichting of het nachtlampje op de smartphone in om het aangenaam voor de ogen te maken. Het lezen van een gedrukt boek in bed kan een geweldige manier zijn om te ontspannen en je hersenen te kalmeren.