Geschiedenis Van Covid19 of Corona Virus

De roman Human Coronavirus Disease 2019 (Covid-19) werd voor het eerst gemeld in Wuhan, China, in 2019, en verspreidde zich vervolgens wereldwijd om de vijfde gedocumenteerde pandemie te worden sinds de grieppandemie van 1918.

In september 2021, bijna twee jaar nadat Covid-19 voor het eerst werd geïdentificeerd, waren er meer dan 200 miljoen bevestigde gevallen en verloren meer dan 4,6 miljoen levens door de ziekte. Hier gaan we dieper in op de geschiedenis van Covid-19, van de eerste geregistreerde gevallen tot de huidige inspanningen om de verspreiding van de ziekte tegen te gaan met vaccinatieprogramma's over de hele wereld.

Eerste gemelde geval en eerste reactie op COVID-19
Het eerste officiële geval van COVID-19 werd geregistreerd op 31 december 2019, toen de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) op de hoogte werd gebracht van een geval van longontsteking in Wuhan, China, zonder bekende oorzaak. Op 7 januari hebben de Chinese autoriteiten een nieuw coronavirus geïdentificeerd, voorlopig 2019-NCOV genoemd, als de oorzaak van deze zaak.

Een paar weken later verklaarde de WHO de zich snel verspreidende Covid-19-uitbraak op 30 januari 2020 tot een noodsituatie op het gebied van de volksgezondheid van internationaal belang. De volgende maand, op 11 februari, kreeg het nieuwe Coronavirus zijn officiële naam - Covid -19 . Negen dagen later bevestigden de Amerikaanse Centers for Disease Control and Prevention (CDC) de eerste persoon die stierf aan Covid-19 in het land. De persoon was een man van in de vijftig die in de staat Washington woonde.

Verklaar covid-19 pandemie
In de eerste maanden van Covid-19 waren de wereldwijde gezondheidsautoriteiten, overheidsinstanties en het publiek niet zeker hoe de ziekte zich zou verspreiden en hoe het het dagelijks leven zou beïnvloeden. Op 1 maart 2020 hebben de Verenigde Naties $ 15 miljoen aan financiering vrijgemaakt om de wereldwijde COVID-19-respons te ondersteunen. Een week later, op 7 maart, bereikte het aantal Covid-19-gevallen 100.000. Een paar dagen daarna, op 11 maart, werd Covid-19 door de WHO uitgeroepen tot pandemie. Covid-19 veranderde snel van een ernstig probleem dat beperkt leek tot China, tot een wereldwijde noodsituatie op gezondheidsgebied, bijna van de ene op de andere dag.

Op dit moment heeft de situatie in Wuhan zich verspreid na de introductie van ongekende maatregelen om het virus in te dammen. Aan het begin van de uitbraak rapporteerde China duizenden nieuwe gevallen per dag, die in maart waren afgenomen tot tientallen. In Europa daarentegen nemen de gevallen met de dag snel toe, waarbij Italië registreerde wat een ongekende 250 doden was in de periode van 24 uur tussen 12 maart en 13 maart. Als gevolg daarvan verklaarde de WHO op 13 maart dat Europa het epicentrum van de pandemie was geworden. Op dezelfde dag riepen de VS de noodtoestand uit.

De race om vaccinatie te ontwikkelen
Om de pandemie in te dammen, werden overal ter wereld strikte maatregelen genomen. In maart werden sociale afstand en reisbeperkingen van kracht, samen met advies over de juiste technieken voor het wassen van de handen. Er wordt echter voorspeld dat deze maatregelen de verspreiding van het virus alleen maar vertragen, wetenschappers begrijpen dat om de pandemie te overwinnen, er een vaccin moet worden ontwikkeld / op 17 maart 2020 begonnen de eerste menselijke Covid-19-vaccinproeven met moderne mRNA-vaccins.

Het is duidelijk dat de aanvankelijke beperkingen niet voldoende zijn om de verspreiding van Covid-19 te stoppen. Al snel werden de beperkingen in de meeste gebieden strenger, toen het VK op 26 maart de regels voor thuisblijven oplegde. Veel Europese landen hebben rond deze tijd hun eigen nationale lockdowns ingevoerd. Vanaf 2 april is het totale aantal wereldwijde Covid-19-gevallen gestegen tot 1 miljoen.

Met deze cijfers wordt de ware ernst van de pandemie onthuld, en regeringen doen wat ze kunnen om de verspreiding van het virus te vertragen voordat een vaccin veilig voor gebruik kan worden verklaard. Op 6 april bracht de WHO richtlijnen uit over het dragen van maskers, naarmate meer bewijs de rol van aerosolen bij de verspreiding van ziekten begon te benadrukken.

De nieuwe variant verandert het verloop van de pandemie
In de zomer zagen veel landen een daling van het aantal gevallen, ziekenhuisopnames en sterfgevallen als gevolg van de beperkingen die hun burgers hadden ingesteld om de verspreiding van het virus te voorkomen. Tegen het einde van de zomer, in augustus 2020, werd de Lambda-variant echter voor het eerst ontdekt in Peru. Tot op heden heeft deze variant zich volgens de WHO verspreid naar ten minste 29 landen.

Een maand later werd de alfa-variant in september 2020 voor het eerst geïdentificeerd in het VK. De ontdekking van deze variant is significant, het geeft aan dat het virus evolueert. Als gevolg hiervan veranderen de symptomen en uitkomsten van de ziekte. Bewijs heeft bijvoorbeeld aangetoond dat alfa-varianten een hoog risico kunnen vormen op slechte Covid-19-resultaten.

Met de opkomst van deze nieuwe variant begonnen Covid-19-gevallen in veel landen weer toe te nemen en op 29 september 2020 waren er 1 miljoen Covid-19-doden.

Gegevens tonen de werkzaamheid van sommige vaccins aan
Vaccinaties werden in korte tijd ontwikkeld. Op 9 november toonden proeven aan dat pfizer- en biontech-vaccins 90% effectiever waren, en het Moderna-vaccin bleek een week later, op 16 november, ook effectief te zijn. Een week later, op 23 november, bleken ook de Universiteit van Oxford en AstraZeneca Covid-19 effectief.

Kort daarna werd de Delta-variant voor het eerst ontdekt in december in India. Bezorgdheid over de mogelijke toename van de overdraagbaarheid van de variant, gedreven door een toename van het aantal gevallen in sommige landen, zoals het VK, dwingt veel regeringen om de lockdown-maatregelen opnieuw tot op zekere hoogte te versterken.

Ten slotte heeft de WHO op 31 december 2020 haar eerste gebruiksvalidatie voor noodgevallen voor een COVID-19-vaccin uitgegeven, waardoor het eerste Pfizer/Biontech-vaccin beschikbaar is voor gebruik. Noodvalidatie wordt gezien als een positieve stap op weg naar het wereldwijd beschikbaar maken van een Covid-19-vaccin - een noodzakelijke stap om de pandemie te beëindigen.

Sindsdien zijn ook het Moderna-vaccin en het Oxford/AstraZeneca-vaccin goedgekeurd voor gebruik en is het nationale initiatief voor de lancering van vaccins volledig van start gegaan. Per 27 april 2021 zijn er 1 miljard doses van het Covid-19-vaccin toegediend. De voortdurende uitrol van vaccins in alle landen is van cruciaal belang voor het beheersen van de pandemie en het voorkomen van toekomstige uitbraken.

Er kan veel worden geleerd van het verhaal van de Covid-19-pandemie, en veel hoopvolle lessen die zijn geleerd, zullen ons voorbereiden op toekomstige uitbraken van besmettelijke ziekten en mogelijke toekomstige pandemieën voorkomen.