Calcium voor sterke tanden en botten

Sterke tanden en botten zijn belangrijk voor de algehele gezondheid. Een van de belangrijke factoren om botten en tanden sterk en gezond te houden, is calcium. Calcium is een mineraal en is een van de meest voorkomende in het lichaam. Het kan ook in bepaalde voedingsmiddelen worden gevonden en aan andere voedingsmiddelen worden toegevoegd. Calcium wordt ook toegevoegd aan vitamines en andere voedingssupplementen omdat het een essentieel mineraal is dat het lichaam nodig heeft.


Bijna al het calcium in het menselijk lichaam wordt opgeslagen in de botten en tanden. Naast het versterken van tanden en botten, is calcium ook belangrijk voor bloedvaten, spieren en lichaamsvloeistoffen. Calcium helpt bloedvaten en spieren goed te functioneren.

Het hebben van voldoende calcium is belangrijk voor mensen van alle leeftijden, wat indruist tegen sommige overtuigingen. Baby's en jonge kinderen hebben calcium nodig om sterke tanden en botten te ontwikkelen, terwijl volwassenen calcium nodig hebben om gezonde tanden en een sterk skelet te behouden. Helaas krijgt een groot aantal Amerikanen niet de aanbevolen hoeveelheid calcium. Gebrek aan calcium kan leiden tot een verhoogd risico op osteoporose, waardoor botten verzwakken, waardoor ze vatbaarder worden voor fracturen.

Osteoporose tast niet alleen de botten aan, maar kan ook de tanden aantasten, omdat het kaakbot kan verzwakken. Het kaakbot is in feite een anker voor je tanden, dus als ze beschadigd raken, is de kans groter dat ze losraken en mogelijk uitvallen. Vooral vrouwen hebben drie keer meer kans om tanden te verliezen als ze osteoporose hebben dan vrouwen met gezonde botten.

Niet iedereen heeft dezelfde hoeveelheid calcium nodig. De National Academy of Sciences beveelt verschillende voedingsinnames aan op basis van geslacht en leeftijd. Kinderen en zwangere vrouwen hebben bijvoorbeeld meer calcium nodig dan volwassenen.

Aanbevolen calciuminname per leeftijd:

  • Baby 0-12 maanden – 200mg-260mg
  • Kinderen 1-3 jaar – 700 mg
  • Kinderen 4-8 jaar – 1.000 mg
  • Kinderen en tieners 9-18 jaar - 1.300 mg
  • Volwassenen 19-71 jaar – 1.000 mg
  • Volwassenen 71+ jaar - 1.200 mg

De juiste calciuminname verschilt per geslacht en voor zwangere vrouwen. U kunt uw specifieke behoefte aan calcium met een gekwalificeerde medische professional bespreken.

Samen met osteoporose kan het niet krijgen van voldoende calcium het risico op parodontitis verhogen. Studies hebben aangetoond dat mensen die niet genoeg calcium in hun dieet hebben, meer dan vijftig procent meer kans hebben om tandvleesaandoeningen te ontwikkelen dan mensen die genoeg calcium in hun dieet hebben.

Lees ook
Hoe blijf je gezond met een zwak immuunsysteem
Geschiedenis Van Covid19 van Corona Virus

Als is vastgesteld dat u meer calcium nodig heeft in uw dieet, zijn er bepaalde voedingsmiddelen die u kunt consumeren die rijk zijn aan calcium. Zuivelproducten zoals melk, yoghurt en kaas zijn enkele van de beste bronnen van calcium, maar er zijn ook andere voedingsmiddelen. Groene bladgroenten bevatten zowel calcium als voedingsmiddelen zoals verrijkte granen. Het nemen van een dagelijkse multivitamine is ook een goed idee omdat de meeste calcium bevatten.

Naast het eten van voedingsmiddelen die calcium bevatten, zijn er veel andere stappen die u kunt nemen om een ​​gezond gebit te behouden. Suikerhoudende snacks en drankjes moeten worden vermeden, omdat suiker het tandglazuur kan aantasten, wat mogelijk kan leiden tot tandbederf. Het is ook belangrijk om regelmatig te poetsen en te flossen en regelmatig naar de tandarts te gaan om uw tanden schoon te maken en eventuele problemen aan te pakken voordat ze erger worden.