6 Negatieve effecten op lange termijn van gebrek aan fysieke activiteit

Als aanvulling op gezonde voeding en een positieve mindset, is lichaamsbeweging een integraal onderdeel van de heilige drie-eenheid van gezondheid.

De negatieve effecten van fysieke inactiviteit zijn een probleem van wereldwijde schaal en enkele verrassende rapporten hebben uitgewezen dat 2 miljoen mensen wereldwijd het leven lieten in het licht van deze levensbedreigende epidemie van inactiviteit.


1. Verhoogt de kans op een beroerte

Volgens de Centers for Disease Control and Prevention krijgen elk jaar bijna 800.000 Amerikaanse volwassenen een beroerte. Hoewel roken en overmatig alcoholgebruik de grootste risicofactoren blijven, suggereren recente studies dat fysieke activiteit net zo riskant kan zijn.

Lichaamsbeweging verhoogt het metabolisme en verlaagt de bloeddruk, wat leidt tot een verminderde kans op het ontwikkelen van hypertensie en hartaandoeningen - de twee meest voorkomende risicofactoren voor een beroerte.

Fysieke activiteit kan onder andere een antitrombotische rol spelen door de viscositeit van het bloed, de fibrinogeenspiegels en de bloedplaatjesaggregatie te verminderen en door de fibrinolyse te verhogen, die allemaal cardiale en cerebrale gebeurtenissen kunnen verminderen. (Lee et al, 2003).

Eerlijk gezegd houdt lichaamsbeweging uw cardiovasculaire en zenuwstelsel in goede conditie, waardoor de kans op een beroerte met ten minste 50 procent wordt geminimaliseerd.

2. Snel ouder worden

De wetenschap deed een opmerkelijke ontdekking door het feit aan het licht te brengen dat matige fysieke activiteit de veroudering van cellen verhindert. Niet zomaar een fysieke activiteit kan dit soort magie echter uitvoeren. Duurtraining zou het meeste potentieel hebben.

Dit type oefening versterkt het hart, stimuleert het immuunsysteem en versnelt de bloedstroom, waardoor wordt voorkomen dat cellen vertragen door ze constant te voorzien van energie en voedingsstoffen.

Het meest opmerkelijke is dat matige fysieke activiteit (met name hardlopen, zwemmen en fietsen) het DNA-materiaal in ons lichaam beschermt dat cellen helpt repliceren en gezond te blijven.

3. Risico op osteoporose

Meestal gedefinieerd als het verlies van calcium in onze botten, is osteoporose een van de meest voorkomende ziekten van ons skelet. Volgens de International Osteoporose Foundation loopt "één op de drie vrouwen en één op de vijf mannen van 50 jaar en ouder het risico een osteoporotische fractuur te ontwikkelen". (Wat is osteoporose n.d.)

Wanneer we onze botten tijdens inspanning belasten, passen de osteoblasten (botcellen) zich aan om ons lichaamsgewicht te ondersteunen. Tenzij het voortdurend wordt uitgedaagd en gestimuleerd, overwinteren de botten en verslechteren ze.

Botmineraaldichtheid (BMD) wordt goed bevorderd met weerstandstraining en lichaamsgewichttraining. Aan de andere kant is het mogelijk dat activiteiten zoals wandelen, hardlopen of zwemmen de botdichtheid niet verhogen, maar botverlies remmen of vertragen en fracturen verminderen.

Na uitgebreid onderzoek naar botdichtheid bij osteoporosepatiënten, concludeerden wetenschappers dat weerstandstraining en overwegend cyclische activiteiten (zoals fietsen of zwemmen) plaatsspecifiek lijken te zijn en alleen in gestimuleerde delen van het lichaam de spiermassa en/of BMD kunnen vergroten. . (Benedetti et al. 2018)

4. Ontwikkeling van chronisch vermoeidheidssyndroom (CVS)

Chronisch vermoeidheidssyndroom is een stiekeme en gevaarlijke ziekte. De getroffenen zijn zich zelden bewust van de aandoening die om deze specifieke reden meestal niet wordt behandeld. Het wordt gekenmerkt door ernstige vermoeidheid en zelfs duidelijke luiheid in een zodanige mate dat de patiënt onenthousiast en onenthousiast kan lijken over alles.

Er is weinig bekend over de specifieke oorzaken van CVS, maar onderzoek toont aan dat "een zittende levensstijl prominent aanwezig is bij mensen met CVS". (Newton et al. 2011) In gevallen waarin bij een persoon de diagnose CVS wordt gesteld, bevelen artsen gewoonlijk de geleidelijke maar gestage introductie van fysieke activiteit aan, wat tot nu toe zeer positieve resultaten heeft opgeleverd.

Lees ook
Impact van een ongezonde levensstijl
Hoe blijf je gezond met een zwak immuunsysteem?

5. Gevoelig voor stress en angst

Lichamelijke activiteit staat bekend als een van de beste remedies voor overmatige stress en angst. Personen die te weinig lichaamsbeweging hebben, rapporteren vaak hogere niveaus van angst die hen ervan weerhouden om het beter te doen op het werk en zich in te zetten voor familie en vrienden.

Een zittende levensstijl wordt in de moderne tijd een steeds ernstiger probleem met miljarden mensen die de klok rond aan hun scherm gekluisterd zijn.

Zoals aanbevolen in de Harvard Health-publicatie, verlaagt regelmatige lichaamsbeweging (drie tot vijf keer per week gedurende ten minste 30 minuten) de cortisolspiegel (stresshormoon) drastisch, bevordert het gevoelens van welzijn en, belangrijker nog, leidt tot een goede nachtrust, belangrijk voor geestelijke gezondheid en welzijn lichaamsbouw.

6. Risico op darmkanker

Darmkanker, ook wel colon- of colorectale kanker genoemd, kan mensen van alle leeftijden treffen. Groepen met een hoog risico omvatten mensen ouder dan 50 jaar, vooral degenen die geen fysieke activiteit hebben.

Verschillende onderzoeken hebben bevestigd dat fysieke activiteit de "gastro-intestinale transittijd" aanzienlijk verkort, wat betekent dat ingenomen voedsel minder tijd door de dikke darm gaat, waardoor de weefselblootstelling aan potentieel kankerverwekkende stoffen wordt verminderd.

Daarnaast zou lichaamsbeweging ook het insulinegehalte verlagen, wat soms een rol speelt bij het ontstaan ​​van kanker.


Conclusie

We kunnen vrijuit zeggen dat fysieke activiteit de belangrijkste remedie is, of op zijn minst het belangrijkste middel om talloze gezondheidsproblemen te voorkomen. Om deze reden is het erg belangrijk om zo vroeg mogelijk te beginnen met het aanleren van gezonde gewoonten, hoewel het nooit te laat is om je leven ten goede te veranderen.