5 beste voedingsmiddelen om de bloedstroom en bloedsomloop te verbeteren


Een slechte bloedsomloop is een veelvoorkomend probleem dat wordt veroorzaakt door een aantal aandoeningen. Perifere aderziekte (PAD), diabetes, zwaarlijvigheid, roken en de ziekte van Raynaud zijn enkele van de vele oorzaken van een slechte bloedsomloop.

Een verminderde doorbloeding kan onaangename symptomen veroorzaken, zoals pijn, spierkrampen, gevoelloosheid, spijsverteringsproblemen en koude handen of voeten. Naast degenen met een slechte bloedsomloop, willen atleten en actieve personen misschien de bloedstroom verhogen om de trainingsprestaties en het herstel te verbeteren.

Hoewel problemen met de bloedsomloop vaak met medicijnen worden behandeld, kan het eten van bepaalde voedingsmiddelen ook de bloedstroom verhogen.

Hier zijn de 5 beste voedingsmiddelen om de bloedstroom te optimaliseren.

     1. Cayennepeper


Cayennepeper krijgt zijn pittige smaak van een fytochemische stof genaamd capsaïcine.
Capsaïcine verhoogt de bloedtoevoer naar weefsels door de bloeddruk te verlagen en de afgifte van stikstofmonoxide en andere vaatverwijders te stimuleren - of verbindingen die helpen uw bloedvaten te verwijden.

Vasodilatatoren zorgen ervoor dat bloed gemakkelijker door bloedvaten en slagaders kan stromen door de kleine spieren in de wanden van bloedvaten te ontspannen. Onderzoek toont aan dat de inname van cayennepeper de bloedsomloop verbetert, de bloedvaten sterker maakt en de vorming van plaque in uw bloedvaten vermindert.

Bovendien worden deze hete pepers vaak gebruikt in pijnstillende crèmes, omdat ze de bloedtoevoer naar het getroffen gebied kunnen stimuleren.

    2. Granaatappel


Granaatappel is een zoete, sappige vrucht met een hoog gehalte aan antioxidante polyfenolen en nitraten, die krachtige vaatverwijders zijn.

Het consumeren van granaatappel - als sap, rauw fruit of als supplement - kan de bloedstroom en zuurstofvoorziening van spierweefsel verhogen, wat vooral actieve personen kan helpen. Uit een onderzoek onder 19 actieve mensen bleek dat de inname van 1.000 mg granaatappelextract 30 minuten voor het sporten de bloedstroom, de bloedvatdiameter en de trainingsprestaties verbeterde.

Een andere studie toonde aan dat dagelijkse consumptie van 500 ml granaatappelsap tijdens of voor krachttraining pijn, spierafbraak en ontsteking verminderde bij elite gewichtheffers.

     3. ui


Uien zijn een uitstekende bron van flavonoïde antioxidanten, die gunstig zijn voor de gezondheid van het hart. Deze groente verbetert de bloedsomloop door slagaders en aders te helpen verwijden naarmate de bloedstroom toeneemt.

In een 30 dagen durend onderzoek bij 23 mannen verbeterde de inname van 4,3 gram uienextract per dag de bloedstroom en arteriële verwijding na een maaltijd significant. Uien hebben ook ontstekingsremmende eigenschappen, die de bloedstroom en de gezondheid van het hart kunnen verbeteren door ontstekingen in bloedvaten en slagaders te verminderen

     4. Kaneel


Kaneel is een verwarmende specerij die veel gezondheidsvoordelen heeft, waaronder een betere doorbloeding.

In dierstudies verhoogde kaneel de verwijding van de bloedvaten en de bloedstroom in de kransslagaders, die het hart van bloed voorzien.

Muizen die gedurende acht weken dagelijks 91 mg per pond (200 mg per kg) lichaamsgewicht extract van kaneelschors kregen, vertoonden een betere hartprestatie en kransslagaderbloedstroom na zware inspanning vergeleken met muizen in de controlegroep.

Lees ook
Hoe blijf je gezond met een zwak immuunsysteem
Geschiedenis Van Covid19 van Corona Virus

Bovendien toont onderzoek aan dat kaneel de bloeddruk bij mensen effectief kan verlagen door je bloedvaten te ontspannen. Het verbetert de bloedsomloop en houdt je hart gezond

In een onderzoek onder 59 mensen met diabetes type 2 verminderde 1200 mg kaneel per dag de systolische bloeddruk (het hoogste getal van de meetwaarde) na 12 weken met gemiddeld 3,4 mmHg.

    5. Knoflook


Knoflook staat bekend om zijn gunstige effecten op de bloedsomloop en de gezondheid van het hart. Studies tonen aan dat knoflook - met name de zwavelverbindingen, waaronder allicine - de bloedstroom in het weefsel kan verhogen en de bloeddruk kan verlagen door uw bloedvaten te ontspannen.

In feite wordt een dieet met veel knoflook geassocieerd met flow-gemedieerde vasodilatatie (FMD), een indicator van de efficiëntie van de bloedstroom.

In een onderzoek onder 42 mensen met coronaire hartziekte, ervoeren degenen die gedurende drie maanden tweemaal daags knoflookpoedertabletten met 1.200 mg allicine slikten een 50% toename van de bloedstroom door de slagaders van de bovenarm in vergelijking met een placebogroep.