10 recepten voor traditionele Indonesia geneeskunde met echte voordelen voor de gezondheid

Lang voordat de moderne westerse geneeskunde werd geïntroduceerd, wisten Indonesiërs veel ziekten te bestrijden met traditionele medicijnen. Zelfs vandaag de dag geven veel huishoudens nog steeds de voorkeur aan deze oude recepten boven moderne medicijnen, terwijl bedrijven deze oude wijsheid verwerken in de producten van vandaag. Van verkoudheidsremedies tot afslankdrankjes, ontdek geweldige Indonesische recepten voor traditionele geneeskunde.

Zure Kurkuma Kruiden
Kurkuma wordt vaak gevonden in Aziatische recepten en heeft ook de voorkeur vanwege zijn ontstekingsremmende en antioxiderende eigenschappen. In combinatie met tamarinde is de kruidentamarinde-kurkuma een bewezen remedie tegen menstruatiepijn, ontstekingen, hoge bloeddruk en meer. Velen vertrouwen ook op dit kruid om af te vallen. Om deze drank te maken, brouw je geraspte of gepoederde kurkuma en tamarinde in gelijke hoeveelheden, voeg je palmsuiker en een beetje zout naar smaak toe.

Temulawak
Temulawak, of Javaanse gember, is een kruidenplant afkomstig uit Indonesië en het is al eeuwenlang waargenomen dat het verschillende gezondheidsvoordelen biedt. Temulawak-drank is gebruikt om misselijkheid, duizeligheid en verkoudheidssymptomen te verlichten. Maar misschien is het meest voorkomende gebruik van dit kruid het verhogen van de eetlust, vooral voor kinderen. Om een ​​gemberbrouwsel te maken, pureer je de gember en brouw je het met tamarinde en palmsuiker, kook tot het water halverwege is.

Kruidenrijst Kencur
Dit kruid blijft een van de favorieten van Indonesië, niet alleen vanwege de gezondheidsvoordelen, maar ook vanwege de frisse en heerlijke smaak. Kencur, ook bekend als aromatische gember of gemberkorrels, is rijk aan zink en andere mineralen, waardoor het een veelgebruikt ingrediënt is in veel traditionele keukens en medicinale recepten in heel Azië. In combinatie met rijst en andere kruiden helpt de kruidendrank bij cholesterol, ontstekingen en het algehele immuunsysteem. Om kruidenrijst en kecur te maken, moet je eerst de rijstkorrels bereiden door ze drie uur te laten weken. Brouw de kencur met een beetje kurkuma, tamarinde, gember en palmsuiker. Nadat het water kookt, neem je alle ingrediënten en pureer je ze samen, en brouw je opnieuw.

Javaanse Chili
Dit kruidengeneesmiddel maakt gebruik van Piper retrofractum, ook bekend als Puyang-chili, Javaanse chili, Javaanse chili of Balinese cayennepeper. Dit kruid wordt vaak gebruikt als specerij en smaakmaker voor traditioneel koken, maar is ook effectief voor de behandeling van pijntjes of pijntjes in het lichaam. De overvloed aan ijzer en andere voedingsstoffen helpt het lichaam ook om meer rode bloedcellen aan te maken en bloedarmoede te voorkomen. Om deze kruidendrank te maken, kun je de chili fijnstampen of hakken, of eerst drogen en daarna koken met water. Voeg naar smaak honing of palmsuiker toe.

Lees ook
Impact van een ongezonde levensstijl
Hoe blijf je gezond met een zwak immuunsysteem?

Bitter
Bitter komt van het woord 'bitter' wat bitter betekent. Eigenlijk een verscheidenheid aan bitters, dit kruidengeneesmiddel bestaat uit verschillende bladeren, vooral sambiloto, maar ook brotowali, meniran, lempuyang en andere in kleinere maten. Dit traditionele medicijn staat bekend om zijn onaangename smaak, maar zijn eigenschappen hebben de tand des tijds doorstaan ​​bij het helpen bij een hoge bloedsuikerspiegel, cholesterol en het spijsverteringsstelsel. Het helpt ook bij kleinere ongemakken zoals open zweren, koorts, stijfheid en hoofdpijn.

Kattenbakkebaarden
Orthosiphon aristatus, of kattenbakkebaarden of Javaanse thee, is een tropische geneeskrachtige plant die vaak wordt gebruikt in medicinale recepten, zowel traditioneel als modern. Zijn populariteit is deels te danken aan de enorme beschikbaarheid en het lage onderhoud, zodat iedereen hem in zijn eigen achtertuin kan kweken, maar ook aan zijn rijke voeding. Er zijn verschillende recepten voor verschillende symptomen die deze plant kan behandelen. Maar voor het grootste deel is het brouwen van deze plant voldoende om te worden gebruikt als een traditioneel medicijn dat diabetes, hoge bloeddruk, koorts en zelfs PMS helpt. Kattenbakkebaarden zijn ook veilig om elke dag te consumeren totdat de symptomen verdwijnen.

Yup-yup
Deze kruidendrank is erg populair bij moeders die borstvoeding geven, omdat is bewezen dat de voedingswaarde ervan helpt de productie en kwaliteit van moedermelk te verhogen, inclusief de voordelen van het elimineren van lichaamsgeur en het overwinnen van spijsverteringsproblemen. Uyup-uyup, of gepyokan, gebruikt kencur, gember, kencur, temulawak, puyang en kurkuma; gehakt en gepureerd, dan samen gebrouwen. Je kunt ook suiker toevoegen om de smaak te helpen.

Sarabba
In Zuid-Sulawesi, de oorsprong van deze drank, genieten de lokale bevolking elke dag van deze drank, maar ook bij speciale gelegenheden. Dit recept bevat een aantal kruiden, waardoor sarabba ideaal is om het lichaam warm te houden bij koud weer. Naast zijn heerlijke smaak en verwarmende eigenschappen, staat sarabba er ook om bekend dat het helpt bij verkoudheid en het uithoudingsvermogen en de immuniteit verhoogt. Om een ​​pittig en heerlijk glas sarabba te maken, kook je water met gesneden gember, citroengras en kaneel. Voeg dan palmsuiker en peper toe en dan kokosmelk. Blijf nog 10 minuten koken. Voeg op het laatste moment de eidooiers toe. Dien direct.

Kudu-Laos Kruiden
De twee hoofdingrediënten van deze kruidendrank zijn laos (galangal) en noni (nonifruit of kaasfruit). Naast het verwarmende effect helpt deze traditionele kruidendrank ook bij verschillende maagklachten, waaronder menstruatiekrampen. Kudu-Laos is goed voor zowel kinderen als volwassenen. Als het regelmatig wordt geconsumeerd, kan het ook helpen hypertensie te overwinnen en de eetlust te vergroten. Om dit recept te maken, hak je de laos en noni fijn en zet je ze samen. Je kunt naar smaak ook andere ingrediënten toevoegen, zoals tamarinde, knoflook, chili puyang, zout en peper.

Singset-extract
Deze kruidendrank heeft een van de meest begeerde woorden in zijn naam: 'singset' betekent slank of slank. En dat effect is wat dit traditionele recept zo populair maakt, vooral onder vrouwen. Maar meer dan dat, veel mensen zweren bij andere voordelen, zoals een betere huid, een goede lichaamsgeur en stevigere vrouwelijke organen. Dit recept maakt gebruik van temulawak, gember, kurkuma, citroengras en kaneel, gemengd met tamarinde, koriander en peper, allemaal gepureerd en gekookt.